15/11/18

Viatjant i minjant per... Emília- Romanya!


Itàlia sempre serà un país de bon menjar. En un dels nostres viatges, vam poder gaudir de la gastronomia d’una regió del nord anomenada Emília-Romanya. Som afortunats de tenir uns amics allí que mos van fer gaudir de la gastronomia , cultura i arquitectura. 



Vam provar molts plats tradicionals a casa, però també vam fer alguna escapadeta i tastar bons plats en alguns restaurants.

I aquí un tastet del que podeu trobar si aneu per aquelles terres:

D’entrada si aneu a fer l’aperitu que ells diuen no feu molta intenció de sopar massa després... Si que  és veritat que potser vos cobraran 5 euros per una copa de vi, però mireu quin acompanyament (per a 4 copes) que mos van traure en una de les ocasions. És similiar a anar de pintxos. A alguns llocs pots triar què menjar i a daltres t’ho trauen directament a la taula.


També tenim els antipasti, que com el seu nom indica vol dir “abans del plat principal” i és que en això ells són uns experts.
Sempre podeu trobar bastonets de pa de tots els gustos a la taula per a picar.


O be unes bruschettes, pa amb ingredients a sobre, normalment frescos, per compartir.


Com a plat quan fa fred apeteix molt uns de les seues sopes. Podem trobar sopa de ceci, que és una sopa de cigrons.


I també sopa de cereali e legumi. Barreja normalment d’un cereal amb diferents tipus de llegums. Totes les que vam provar molt bones i sovint fetes amb caldo de verdura.


Ens van recomanar provar les pataques que fan al forn, la veritat que molt gustoses.


Ja sabeu que si aneu a Itàlia no pot faltar la bona pasta.
Passatelli vongole. És un tipus de pasta feta amb formatge parmesà molt típica de la zona que es pot trobar a gairebé tots els restaurants. Feta amb cloïsses com aquesta és molt bona.
Aquí podeu vore un vídeo dels molts vídeos que hi ha a internet de com se fan.


Un altre plat de pasta tradicional que podeu provar són els parpadelle ragú, que és el que nosaltres diem amb salsa bolonyesa. Per a ells aquesta salsa no existeix, és una invenció nostra que algú devia anomenar així perquè venia de la zona de Bologna i d’aquí la paraula bolognesa. Però si ho demaneu així allí es poden ofendre i tot.


Gnocchi funghi e timó. Cuinats amb crema de llet.


Gramigna allà salsiccia. Pasta cuinada amb salsitxa de la regió. Los embotits de la zona també són molt famosos, qui no coneix la mortadella de Bologna?


Uns penne vodka zar. Ja sabeu que el vodka dona un toc molt bo  la pasta. Aquí teniu un aprell de receptes del blog: cavatappi i macarrons.


I la pasta estrella de la regió són els cappelletti. Allí los cuinem amb caldo que aquí al blog teniu la recepta: cappelletti in brodo. I los que també estan molt bons son els cappellacci ferraresi, molt semblants als capelletti, més grossos i farcits de carabassa també.



A tot arreu podeu trobar piadina romagnola, o bé farcides o bé servides com a pa per a compartir a taula. Vegetarians i vegans vigileu i pregunteu. Les tradicionals es fan amb llard, però podeu trobar versions fetes amb oli o margarina aptes per als qui no volem menjar carn o derivats.


Sinó també hi ha un pans amb forma de nus la coppia ferrrarese que també trauen per acompanyar los plats. Originari de Ferrara.


També tenen plats tradicionals que recorden als que fem aquí a la península com aquest abadejo amb ceba, polenta i aulives. Segurament nosaltres el cuinaríem amb pataques ja que la polenta no se sol utilitzar tant per aquí.


Un altre plat amb polenta que ens va agradar va ser la polenta e fagioli. Un sofregidet de tomaca amb fesols servit damunt de polenta.


Ah! I la pizza? No és lo més comú de la zona, però també tenen bones pizzes com aquestes:
Pizza d’asbargínyia.


Pizza amb pataca i carn picada.


Pizza amb bacon i bolets.


A la pizza que no està gratinada al forn, només la base cuita i porta los ingredients frescos porta el nom de schiacciatina. Per a mi, la millor.



I sobretot, no mos podem oblidar d’un dels seus tresors, i mai més ben dit pel preu que té cadascun d’aquests formatges, lo parmesà.


Vam poder fer una visita guiada a un dels seus llocs de producció i després de conèixer tot el procés i entendre lo perquè del seu valor, vamfer una petita cata. Si sou amants del formatge, no vos ho podeu perdre! Res a vore amb lo formatge parmesà que trobem a les nostres botigues i/o supermercats. Natros vam fer la visita a 4 Madonne Caseificio dell’Emilia.


En fi, tota una experiència gastronòmica!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada