7/2/18

Un llibre, una recepta (2). Mejadra



I segui amb lo repte: Un llibre, una recepta. Avui mon anem una mica més lluny en la proposta i vos presentem receptes del llibre Jerusalén. Crisol de las cocinas del mundo de Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi.

 

Un llibre completíssim, no només amb receptes sinó amb unes fotografies que te fan agafar gana i una mica d’història al principi de cada capítol i a cada recepta. D’aquest llibre també podeu trobar al blog les receptes: Butter bean pure with dukkahCebes farcides. La primera la vaig fer encara no tenia el llibre, me’l van deixar, i després el vaig demanar als Reis Mags que me’l portessin perquè havia de provar més receptes.


I parlant de receptes i abans de començar amb la Mejadra, aquí teniu tots los plats que s’han animat a cuinar les participants.

Imma, mos ha fet unes Carxofes farcides de corder amb pèsols i anet. M'ha explicat què donen força feina però que estan molt bones.


Paula s'ha tornat a animar a preparar dues receptes. Primentons farcits a l'estil de Ruth.


I unes Hamburgueses de paó i carabassó amb ceba tendra i comí que van triomfar en lo menut de la casa.


Helena mos ha fet lo Cuscús amb tomaca i ceba. Diu que és un plat senzill per a fer al dia a dia i molt bo. L'ha acompanyat d'uns ous ferrats.


Rosa, mos acompanya des del seu blog Un toque de canela amb una Amanida d'espinacs baby, dàtils i ametlles.


Estela ha preparat Crema per a untar de carabassa i tahina. Amb aquesta recepta han descobert el xarop de dàtils que se posen al iogurt, als cereals o la macedònia. Gairebé s'han acabat lo pot!.


I també mos ha preparat un Estofat de ternera amb verdures i porro que l'ha acompanyat d'una mica d'arròs i iogurt. Ideal per a aquests dies de fred!



I finalment la Mejadra, un antic plat conegut a tot el món àrab apte per a vegans i nutritivament parlant molt complet.

Ingredients:
250g de gentilles marrons o verdes
4 cebes mitjanes (uns 700g sense pelar-les)
3 cullerades de farina blanca (jo he utilitzat farina de cigrons)
250ml d’oli de gira-sol
2C llavors de comí
1 ½ C llavors de cilantre
200g arròs basmati
2C oli d’auliva
½ C cúrcuma mòlta
1 ½ C pebre negre de Jamaica mòlta
1 ½ C canyella mòlta
1 C sucre (jo he utilitzat panela)
350ml d’aigua
Sal
Pebre negre

Preparació:
Courem les gentilles a una cassola en aigua (jo li he afegit algunes espècies, però és collita pròpia) durant uns 12-15 minuts fins que estiguen blanes però que no se desfacen. Les escorrerem i reservarem.


Pelarem les cebes i les tallarem a juliana fines. Les posarem a un plat, les enfarinarem i salarem al gust.


Posarem l’oli de girasol al foc i quan estigue calent fregirem la ceba fins que estigue doradeta.  Li llevarem l’excés d’oli tot posant-la a un plat amb paper de cuina.



Posarem a una cassola les llavors de comí i cilantre. Les torrarem un minut o dos a foc mitjà. 


Afegirem l’arròs, l’oli d’auliva, la cúrcuma, lo pebre de jamaica, la canyella, lo sucre, sal i pebre negre al gust. Remenarem bé per a que l’arròs s’empape bé de l’oli i a continuació afegirem les gentilles i l’aigua. Ho bullirem tapat durant 15 minuts.



Ho traurem del foc, destaparem i cobrirem amb un drap de cuina net. Damunt hi posarem la tapa i ho dixarem reposar durant 10 minuts.


Servirem en la ceba per damunt.


Si ho desitgeu, és molt típic acompanyar-ho de iogurt amb cogombre.

Moltes gràcies a tothom per participar i gaudir de la cuina! Lo mes que ve un altre llibre!

2 comentaris:

  1. un preciós i bó ventall de receptes, jo soc una gran fan d'Ottolenbgui
    Petonets
    Rosa

    ResponElimina
  2. Este plato ya lo he realizado, es sencillamente rico!!!!!!!! todo lo de Ottolenghi es amor total para mi.
    un beso y te ha quedado estupendo este plato.

    ResponElimina