6/8/16

Viatjant i minjat... per Costa Rica! (I)


Si bé Costa Rica es naturalesa en estat pur, també té una xicoteta part gastronòmica per descobrir. Dic xicoteta perquè aquest país conté entre lo 5 i 7% de la biodiversitat del planeta, lo que fa que la gastronomia quede en un segon pla quan un viatja al país. Tot i això, avui vos porto un tastet de lo que natros vam poder provar i gaudir durant la nostra curta visita.


Partint de que la alimentació base és l’arròs i los frijoles i que la seua jornada laboral comença de bon matí no és d’estranyar que a moltes cases esmorzen lo que ells anomenen lo seu plat nacional per excel·lència: Gallo pinto. Cada casa té la seua variant, però no hi falten l’arròs i los frijoles, los ous i los bananos (que no plàtans, que segons ells “el plátano es otra cosa”.

Tot això ho podem acompanyar en una mica de fruita (la pinya d’allí està boníssima!) i un cafè costaricense.





Per a dinar podem quedar d’allò més bé si mos decantem per un casado a alguna de les sodes (bars-restaurants) que mos trobem als pobles. Un casado és com un plat combinat on no hi pot faltar l’arròs amb frijoles, amanida, picadillo, banano i carn, peix o formatge en la seua versió vegetariana. A partir d’aquí hi ha millons d’opcions.












Sempre acompanyats d'una bona cervesa fresca i una mica de chile. A totes les sodes tenen aquests pots grossos per a que pugues donar un toc picant als plats.



I si aneu d’excursió a la muntanya, segur que trobareu alguna família que se dedica a fer minjar per als turistes. Natros vam tenir la sort de provar uns bocates molt bons. Versió vegetariana (asbargínyia, alvocat, ceba, tomaca, pesto...) i versió de carne mechada. Acabats de fer amb productes frescos. I de postre un pastís de banano, que tot i que ne vam provar a diferents llocs, no vam fer-ne a cap la foto. Què bons que estaven!




 

I ja de cara a picar una mica o fer un mos per a sopar tenim diferents opcions, com unes bocas (que serien les nostres tapes) o gallos, que són una espècie de tortillas farcides amb diferents ingredients.

També tenen molta influència d’altres països, així que és molt fàcil trobar quesadillas, burritos i demés a qualsevol racó. Una opció econòmica, amb producte fresc i ben bona.







Com hem dit abans, la beguna nacional de Costa Rica és lo cafè. Un cafè potser una mica més dolcet que lo que bebem aquí i preparat de la manera més tradicional a la majoria de llocs. A lo que natros li diem “cafè de calcetí”, ells utilitzen un chorreador per fer un bona tassa de cafè.



També acostumen a beure molts de frescos (sucs i batuts de fruites ben diverses) i agua dulce, feta amb tapa (panela o sucre de canya). O Bé una aigua de coco ben fresqueta i en acabar te l’obrin per la mitat i pots menjar una mica de coco (encara tendre per això, però ben bo)





També fan bona cervesa nacional (Imperial, Pilsen...) que fresqueta entra d’allò més bé i que podem acompanyar d’unes yuquitas fritas.





I per als més valents, sempre los queda el guaro. Un aiguardent nacional que molts se fan a casa i que se pot beure tal qual o bé barrejat que ells l’anomenen chiliguaro. Per al meu gust més bo que sol i amb un toquet picant.




I vatros, què heu provat de Costa Rica?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada