20/7/13

Espècies i més!Una de les coses que més m’agrada és obrir l’armari de les espècies. L’aulor que envaeix i s’escampa per casa per uns moments té el toc exòtic de tot allò que ompli lo meu armari.De tant en tant, l’armari s’ha d’anar revisant i netejant, sempre hi ha coses que se poden fer malbé... fent això vaig pensar de compartir tot allò que ompli l’armari en vatros. Les espècies (i altres) que tinc no només les he comprades o tinc la planta al meu hortet, sinó que formen part dels meus viatges i dels viatges dels meus amics i amigues perquè molts són los que m’han portat de record alguna espècie d’arreu del món.He anat agafant fotos d’internet, per fer una numeració més visual. Lo que m’agradaria és que vos animeu a provar aquelles que no coneixeu i que me’n doneu a conèixer de noves. Sóc una enamorada de les espècies!Aquí van:
Achiote

 Anet
Aufapiga
Canyella, mòlta i en rama.
Cardamono. M’encanta l’aulor que dixa als plats!
Cilantre/coriandre mòlt i en llavors.
ClauComí, en pols i llavor.


Cúrcuma
Curry de diferents tipologies: madras curry, veg curry...
Estragó
Gengibre
Herbassana i menta (no confondre!)

Herbes provençals: romer, timó aufapiga, orenga, saboritja...
Llavors de ruella.
Llorer
Nou moscada, en pols i a trossets.
Nyores
Orenga
Pebre blanc, negre i barreja de cinc pebres. Pebre de Chiapa i pebre de Cambodja.


Pestetes menudes, grans, peperoncino i mòltes. Pebre dolç i picant, de Sicilia i d’Hongria. Chile en pols, chile sec i chile habanero. Totes estes aptes per als més valents!Romer
Safrà
Stevia
Tika masala, tandoori masala  i fish masala. Espècies índies per marinar la carn, les verdures i lo peix, i després coure al forn o a la barbacoa. Picants però boníssimes.Espècies turques per a la carn. Que no recordem mai com es diuen, però li donen un toc de primentó i canyella diferent.Espècies per al  cus-cus. Queda un cus-cus boníssim amb aquesta barreja!Chhole masala. Barreja d’espècies índies per a posar a les llegums, també molt picants però queda molt bo!Garam masala. Una altra barreja d’espècies índia.I les típiques barreges fetes: sal amb pebres exòtics, toque thai, toque morocco...Tot plegat una bona barreja. Arribats aquí, teniu alguna proposta?? Seguir que sí!

Ah! i no us penseu que se m'oblidava la més important pa molts, la sal: marina, iodada,
grossa, fina, de les salines de Trapani (Sicilia), i de les mines de sal de Wieliczka (Polònia).

2 comentaris:

  1. Mare de Déu Cristina, quina selecció més bruta!!! Jo, vaig provant, de mica en mica, d'introduir-les a les meves receptes dolces!

    ResponElimina
  2. aufapiga??? no havia sentit mai que a l'alfàbrega es digués així, però m'agrada aquest nom :)
    t'he de dir que al calaix de la feina tot fa olor a canyella, per una infusió que hi tinc

    ResponElimina