Aquest més
li donem un toc més de Nadal al repte CRI de El cajón desastre de Maggie amb una
recepta tradicional d’aquestes dates de la regió de Veneto (Venècia).
Conta la
llegenda que al 1432 degut a una violenta tempesta el vaixell Serenissima
comandat per Pietro Querini es va enfonsar y una gran part d ela tripulació es
van refugiar a la illa de Rost, al sur de Lofoten. Quan va tornar a Venpecia
Querini relatà com els habitants del nord preservaven lo bacallà (Gadus Morhua)
tot assecant-lo a l’aire fred entre bastidors, els treien el cap i partien en
dos. Durant el període d’assecament lo peix per un 70% d’aigua aproximadament i
es torna tan dur com un pal, d’aquí el nom inicial de “stoccafisso” que deriva
de “stocvish” (holandés) que significa “peix pal”. A la regió de Veneto s’anomena
actualment baccalà.
La recepta l’he
adaptat d’aquí.
Ingredienti:
600g baccalà
dissalato
300g farina
di mais fioretto
150g latte
(jo he utilitzat llet d’ametlla)
100g
prossecco o vino bianco secco
2pz filetti
di acciuga sottolio
1 scalogno
Cerfoglio o
prezzemolo (jo he utilitzat orenga perquè no tenia cap dels dos en aquell moment)
Peperoncino
Olio extravierge
di oliva dal sapore molto delicato
Sale
Preparació:
Posem a dessalar
l’abadejo lo dia ans i anem canviant les aigües fins al punt que mos agrade.
Preparem la
polenta amb l’aigua i un xorret d’oli.
Una vegada
estigue feta la posem a una superfície plana i la estenem bé per a que quede en
una forma plana i llisa. La dixem gelar. No li he posat sal perquè per al meu
gust l’abadejo ja està prou salat i li dona el contrast que necessita.
Trinxem la
escalunya i la saltegem a la paella en un xorret d’oli, les anxoves i lo
peperoncino al gust.
Traiem la
pel a l’abadejo i lo desmollem. L’afegim a la paella.
Saltegem un
moment i afegim lo vi blanc. Dixem reduir lo vi.
Afegim la
llet d’armella i acabem de coure. Posem pebre al gust.
Després o
posem tot a la batedora de got i ho titurem.
Amb un
motlle li donem la forma que volem a la polenta. Les vores que sobrem les
guardem per a fer una altra recepta ben bona (properament tindreu lo link
aquí).
Pasem la
polenta per la planxa volta i volta i la servim amb la pasta d’abadejo al
damunt.
Jo li he tirat
una mica de primentó picant i orenga per a donar-li un toc de color.
Esta claro que el bacalao ha sido el protagonista de nuestra edición de este mes y muy variado! me alegra que hayas podido participar con esta receta tan rica! Buena propuesta Cris!
ResponEliminaFantastica recepta!!! Bon Nadal
ResponElimina