7/9/18

Un llibre, una recepta (9). Crema de tomaca, síndria i oli d’aufapiga



Si me pregunteu que és lo que més m’agrada per a minjar ho tindré clar, les tomaques. Com que l’agost és un bon mes per a gaudir de les tomaques amb lo llibre d’aquest mes no podia ser un altre: Terra de tomàquets de Pere Romanillos i Cristina Viader.




Un llibre on parlen de les varietats catalanes, com conrear-les i un bon grapat de receptes per a saborejar-les.

Aquí teniu  les receptes que s’ha animat a preparar:

Imma mos ha preparat una Crema de tomaca i remolatxa, mireu quin color, no vos agafen ganes de pegar-li una cullerada?


Albert s'ha animat a preparar un Pa amb tomaques i figues. A més més, s'ha animat i n'ha preparat amb llavors i mel, crema de tahini i fins i tot amb cogombrets (pepinillos, que diem natros). Haurem d'anar-lo a vore a l'hora d'esmorzar o berenar!


Berta, la cuinera més jove que tenim per aquí mos ha preparat l'Amanida de tomaca, primentó de colors i ou dur amb l'ajuda del seu "pinche" Ibai de dos anyets que li ha ajudat a tallar lo primentó i ha fet cata de tots los ingredients per assegurar-se de que estaven ben bons.
Les tomaques que han utilitzat són d'una varietat que se diu "sweetgrape" o "tomaca pera cherry" i ho han acompanyat tot d'una vinagreta d'oli, mel i llima.


Estela, la gran cuinera del mes, mos ha preparat també la Crema de tomaca i remolatxa. L'ha acompanyada en uns crostonets de pa a l'all pa donar-li una textura cruixent. Ah! I ha utilitzat una varietat de tomaca que se diu San Marzano (també dita tomaca de nas de bruixa o tomaca de primentó), una varietat que és molt carnosa, sabrosa i en poques llavors.


També ha preparat la Lasanya freda de tomaca i alvocat amb tomaca de la classe cor de bou.


I amb la mateixa varietat de tomaca, Mil fulls d'asbargínyia i tomaca. Qué bé s'ho han passat a casa aquest estiu!


I aquí la crema d’avui. Una crema lleugera, fresqueta i amb poques calories que anirà molt bé per a la tornada de les vacances i los excessos.

Ingredients:
500g tomaques (jo he barrejat pera i kumato)
500g síndria (o meló de moro com diuen al meu poble)
20 fulles aufapiga fresca
100ml oli d’auliva
Sal
Pebre blanc
Opcional 150g recuit o formatge fresc per al damunt si vos apetix/agrada.

Preparació:
Escaldem les tomaques i les pelem.
Pelem i tallem lo meló a trossos.
Fiquem lo meló a la batedora i lo triturem. 


Afegim les tomaques i salpebrem al gust i ho acabem de triturar tot junt.


Si sou de los que les cremes os agraden ben fines ho podeu passar per un colador xinès per a que vos quede més fi.
Ho posem unes dues hores a la nevera per a que estigue ben fresqueta.
Rentem les fulles d’aufapiga i les posem damunt d’un tros de paper de cuina per a traure l’aigua. Jo faig aquest procés perquè normalment les acabo de collir i a vegades tenen una mica de pols o terra.


Posem l’oli a un got batedor i l’aufapiga i ho triturem bé. Mos quedarà un oli molt aromàtic. Si lo consumim lo mateix dia millor, si ne sobra mos pot aguantar un parell de dies a la nevera però s’oxidaran una mica les fulles.


Servim la crema ben fresqueta i li tirem una mica d’oli d’aufapiga al damunt. Ja voreu qué bona que està!


I si voleu participar, només cal que m'envieu un correu a: cuinemcuinem@gmail.com

1 comentari:

  1. Que bonita tu receta, me gusta mucho! la probarè seguro. Noelia me habìa hablado de tu blog, lo voy a guardar entre mis favoridos. Este es el mio si le quieres echar un vistazo:
    http://elmipapel.blogspot.com/

    un abrazo

    ResponElimina