7/2/18

Un llibre, una recepta (2). Mejadra



I segui amb lo repte: Un llibre, una recepta. Avui mon anem una mica més lluny en la proposta i vos presentem receptes del llibre Jerusalén. Crisol de las cocinas del mundo de Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi.

 

Un llibre completíssim, no només amb receptes sinó amb unes fotografies que te fan agafar gana i una mica d’història al principi de cada capítol i a cada recepta. D’aquest llibre també podeu trobar al blog les receptes: Butter bean pure with dukkahCebes farcides. La primera la vaig fer encara no tenia el llibre, me’l van deixar, i després el vaig demanar als Reis Mags que me’l portessin perquè havia de provar més receptes.


I parlant de receptes i abans de començar amb la Mejadra, aquí teniu tots los plats que s’han animat a cuinar les participants.

Imma, mos ha fet unes Carxofes farcides de corder amb pèsols i anet. M'ha explicat què donen força feina però que estan molt bones.


Paula s'ha tornat a animar a preparar dues receptes. Primentons farcits a l'estil de Ruth.


I unes Hamburgueses de paó i carabassó amb ceba tendra i comí que van triomfar en lo menut de la casa.


Helena mos ha fet lo Cuscús amb tomaca i ceba. Diu que és un plat senzill per a fer al dia a dia i molt bo. L'ha acompanyat d'uns ous ferrats.


Rosa, mos acompanya des del seu blog Un toque de canela amb una Amanida d'espinacs baby, dàtils i ametlles.


Estela ha preparat Crema per a untar de carabassa i tahina. Amb aquesta recepta han descobert el xarop de dàtils que se posen al iogurt, als cereals o la macedònia. Gairebé s'han acabat lo pot!.


I també mos ha preparat un Estofat de ternera amb verdures i porro que l'ha acompanyat d'una mica d'arròs i iogurt. Ideal per a aquests dies de fred!



I finalment la Mejadra, un antic plat conegut a tot el món àrab apte per a vegans i nutritivament parlant molt complet.

Ingredients:
250g de gentilles marrons o verdes
4 cebes mitjanes (uns 700g sense pelar-les)
3 cullerades de farina blanca (jo he utilitzat farina de cigrons)
250ml d’oli de gira-sol
2C llavors de comí
1 ½ C llavors de cilantre
200g arròs basmati
2C oli d’auliva
½ C cúrcuma mòlta
1 ½ C pebre negre de Jamaica mòlta
1 ½ C canyella mòlta
1 C sucre (jo he utilitzat panela)
350ml d’aigua
Sal
Pebre negre

Preparació:
Courem les gentilles a una cassola en aigua (jo li he afegit algunes espècies, però és collita pròpia) durant uns 12-15 minuts fins que estiguen blanes però que no se desfacen. Les escorrerem i reservarem.


Pelarem les cebes i les tallarem a juliana fines. Les posarem a un plat, les enfarinarem i salarem al gust.


Posarem l’oli de girasol al foc i quan estigue calent fregirem la ceba fins que estigue doradeta.  Li llevarem l’excés d’oli tot posant-la a un plat amb paper de cuina.



Posarem a una cassola les llavors de comí i cilantre. Les torrarem un minut o dos a foc mitjà. 


Afegirem l’arròs, l’oli d’auliva, la cúrcuma, lo pebre de jamaica, la canyella, lo sucre, sal i pebre negre al gust. Remenarem bé per a que l’arròs s’empape bé de l’oli i a continuació afegirem les gentilles i l’aigua. Ho bullirem tapat durant 15 minuts.



Ho traurem del foc, destaparem i cobrirem amb un drap de cuina net. Damunt hi posarem la tapa i ho dixarem reposar durant 10 minuts.


Servirem en la ceba per damunt.


Si ho desitgeu, és molt típic acompanyar-ho de iogurt amb cogombre.

Moltes gràcies a tothom per participar i gaudir de la cuina! Lo mes que ve un altre llibre!

1 comentari:

  1. un preciós i bó ventall de receptes, jo soc una gran fan d'Ottolenbgui
    Petonets
    Rosa

    ResponElimina