És tercer
domenge de mes, així que toca lo nostre viatge gastronòmic, aquesta vegada amb
parada a Quito.
El seu nom
ve del quechua llapin que significa
aixafar o palpar i gacho ve de
l’espanyol deriva de les antigues tortilles
que se preparaven amb blat. Los llapingachos o yapingachos se poden servir
acompanyats de moltes coses: aguacate, curtido
de tomaca i ceba, salsa de maní, ous ferrats, amanida... tot formant un plat
combinat ben complet. Així que aprofitant que los feia, també he preparat un curtido de tomaca i ceba, dos receptes
d’Equador en una. Proveu-los, ja voreu que bons!
Ingredients:
Per als
llapingachos
5-6 pataques
½ ceba
blanca
2C achiote
(jo l’he substituït per una barreja d’espècies mexicanes que sí en portava, han
donat un toc més picant. Si no en trobeu, podeu posar primentó roig mòlt pel
color, però no serà el mateix sabor)
1 tassa de
formatge Oaxaca o mozzarella (en aquest cas jo he utilitzat mozzarella vegana)
Sal
Oli d’auliva
Per al
curtido de tomaca i ceba
2 cebes
morades
3 tomaques
Suc de tres
llimones
Oli d’auliva
Cilantre
fresc
Sal
Preparació:
Pelem i
tallem les pataques a trossos.
Bullim les
pataques.
Pelem la
ceba i la tallem a trossets. La sofregim amb un xorro d’oli i l’achiote.
Ho barregem
amb les pataques bullides i fem un puré.
Amb Magimix:
Posem aigua
i coem les pataques al VAPOR, 30 minuts.
Quan
estiguen cuites les traiem i reservem. Posem la ceba, un xorro d’oli i lo
achiote a la cassola.
Afegim les
pataques i fem lo puré amb mode EXPERTO, 1’30minuts, velocitat 3.
Dixem gelar
lo puré com a mínim una hora. Jo ho vaig fer lo dia ans i lo vaig guardar a la
nevera.
Preparem lo
curtido. Pelem i tallem la ceba a rodanxes fines. Posem sal i un xorret de suc
de llimona. Reservem al resta. La cobrim amb aigua tèbia i ho dixem reposar 10
minuts.
Una vegada
reposada netegem bé la ceba amb aigua gelada. Afegim tot lo suc de llimona que
queda i ho dixem reposar com a mínim 30 minuts.
Rentem i
tallem les tomaques a làmines fines, trinxem lo cilantre fresc i ho afegim a la
ceba en un xorret d’oli d’auliva i sal.
Barregem bé.
Jo he utilitzat un pot perquè si no ens l’acabem tot, sempre podem guardar-lo a
la nevera per a utilitzar-lo en 2 o 3 dies.
Tallem la
mozzarella vegana a trossets.
Fem boletes
amb lo puré.
Una vegada
tenim les boletes fetes, les farcim amb la mozzarella vegana i les aixafem.
Les dixem
reposar a la nevera 30 minuts o fins l’hora de cuinar-les.
Posem un
xorro d’oli a la planxa i los coem volta i volta fins que estiguen doradets per
cada banda. Heu d’anar en compte al girar-los.
Los servim
acabats de fer amb una mica de curtido de tomaca y uns trossets d’alvocat. Però
com ja he dit abans, podeu acompanyar los llapingachos de motles coses.
He visto otra compañera que tambien los ha preparado pero cada una le habeis dado vuestro toque, lo que si es cierto es que tiene que estar muy rico! Buena propuesta Cris, un besito
ResponEliminaMuy completa la receta, dos en una que se pueden preparar para cosas muy diferentes. Gracias por tu participación.
ResponEliminaBss
Elena
Una receta sencilla con muy buena pinta. besinos
ResponEliminaQué buenos tienen que estar los llapingachos!! He visto otra propuesta por ahí en el reto y la verdad es que me parece una receta estupenda. Y además combinados con la cebolla encurtida si que tienen que estar de diez.
ResponElimina¡Genial la propuesta!
M'agradan molt els encurtits, felicitats per la recepta. Petons
ResponEliminaHem coincidit amb la recepta i et puc assegurar que estava boníssima. T'han quedat mooolt macus!!
ResponEliminaun petonet
Dan ganas de prepararlos ya, qué pintaza, con su tomate y los encurtidos, un buen descubrimiento. Un beso.
ResponElimina