17/2/19

Llapingachos amb curtido de tomaca i ceba *Equador


És tercer domenge de mes, així que toca lo nostre viatge gastronòmic, aquesta vegada amb parada a Quito.



El seu nom ve del quechua llapin que significa aixafar o palpar i gacho ve de l’espanyol deriva de les antigues tortilles que se preparaven amb blat. Los llapingachos o yapingachos se poden servir acompanyats de moltes coses: aguacate, curtido de tomaca i ceba, salsa de maní, ous ferrats, amanida... tot formant un plat combinat ben complet. Així que aprofitant que los feia, també he preparat un curtido de tomaca i ceba, dos receptes d’Equador en una. Proveu-los, ja voreu que bons!

Ingredients:
Per als llapingachos
5-6 pataques
½ ceba blanca
2C achiote (jo l’he substituït per una barreja d’espècies mexicanes que sí en portava, han donat un toc més picant. Si no en trobeu, podeu posar primentó roig mòlt pel color, però no serà el mateix sabor)
1 tassa de formatge Oaxaca o mozzarella (en aquest cas jo he utilitzat mozzarella vegana)
Sal
Oli d’auliva

Per al curtido de tomaca i ceba
2 cebes morades
3 tomaques
Suc de tres llimones
Oli d’auliva
Cilantre fresc
Sal


Preparació:
Pelem i tallem les pataques a trossos.


Bullim les pataques.
Pelem la ceba i la tallem a trossets. La sofregim amb un xorro d’oli i l’achiote.
Ho barregem amb les pataques bullides i fem un puré.
Amb Magimix:
Posem aigua i coem les pataques al VAPOR, 30 minuts.
Quan estiguen cuites les traiem i reservem. Posem la ceba, un xorro d’oli i lo achiote a la cassola.
Afegim les pataques i fem lo puré amb mode EXPERTO, 1’30minuts, velocitat 3.


Dixem gelar lo puré com a mínim una hora. Jo ho vaig fer lo dia ans i lo vaig guardar a la nevera.
Preparem lo curtido. Pelem i tallem la ceba a rodanxes fines. Posem sal i un xorret de suc de llimona. Reservem al resta. La cobrim amb aigua tèbia i ho dixem reposar 10 minuts.


Una vegada reposada netegem bé la ceba amb aigua gelada. Afegim tot lo suc de llimona que queda i ho dixem reposar com a mínim 30 minuts.


Rentem i tallem les tomaques a làmines fines, trinxem lo cilantre fresc i ho afegim a la ceba en un xorret d’oli d’auliva i sal.


Barregem bé. Jo he utilitzat un pot perquè si no ens l’acabem tot, sempre podem guardar-lo a la nevera per a utilitzar-lo en 2 o 3 dies.


Tallem la mozzarella vegana a trossets.
Fem boletes amb lo puré.


Una vegada tenim les boletes fetes, les farcim amb la mozzarella vegana i les aixafem.


Les dixem reposar a la nevera 30 minuts o fins l’hora de cuinar-les.
Posem un xorro d’oli a la planxa i los coem volta i volta fins que estiguen doradets per cada banda. Heu d’anar en compte al girar-los.


Los servim acabats de fer amb una mica de curtido de tomaca y uns trossets d’alvocat. Però com ja he dit abans, podeu acompanyar los llapingachos de motles coses.




7 comentaris:

  1. He visto otra compañera que tambien los ha preparado pero cada una le habeis dado vuestro toque, lo que si es cierto es que tiene que estar muy rico! Buena propuesta Cris, un besito

    ResponElimina
  2. Muy completa la receta, dos en una que se pueden preparar para cosas muy diferentes. Gracias por tu participación.

    Bss

    Elena

    ResponElimina
  3. Una receta sencilla con muy buena pinta. besinos

    ResponElimina
  4. Qué buenos tienen que estar los llapingachos!! He visto otra propuesta por ahí en el reto y la verdad es que me parece una receta estupenda. Y además combinados con la cebolla encurtida si que tienen que estar de diez.
    ¡Genial la propuesta!

    ResponElimina
  5. M'agradan molt els encurtits, felicitats per la recepta. Petons

    ResponElimina
  6. Hem coincidit amb la recepta i et puc assegurar que estava boníssima. T'han quedat mooolt macus!!
    un petonet

    ResponElimina
  7. Dan ganas de prepararlos ya, qué pintaza, con su tomate y los encurtidos, un buen descubrimiento. Un beso.

    ResponElimina