5/3/21

Soupe de moustarde et Civé d’oeufz

 


Seguim en receptes medievals. Lo mes passat Cooking the Chef mos va proposar fer-ne una del Llibre de Sent Soví, i aquest mes hem anat a França a seguir amb aquesta cuina amb lo llibre Le viandier Taillevent.

 Si llegir català antic era una mica complicat, ja nos vos dic lo francès... així que avui teniu la meua versió de dues receptes que segons lo llibre se servien juntes Sopa de mostassa amb ous i ceba.

 

Ingredients:

(per persona)

1 ceba mitjana

1 llesca de pa (jo he utilitzat pa sense gluten d’avena i fajol)

1 ou

1c mostassa antiga

500ml aigua

20ml vi blanc

1c vinagre

Sal

Oli d’auliva

Pebre negre

 

Preparació:

A la recepta original lo primer que se preparen són los ous, però jo ho he dixat per al final (més a baix sabreu per què).

Netegem i tallem la ceba a julina.

Posem un bon xorro d’oli a la cassola i afegim la ceba que courem a foc lent. Afegirem lo vi blanc, lo vinagre, i la sal al gust. Ho courem fins que la ceba se torne transparent.

Quan estigue cuita, escorrerem bé i la traurem del foc.


Amb la resta d’oli que queda a l’olla, tallarem lo pa a quadrets i lo sofregirem.


Afegirem la mostassa, saltejarem i posarem l’aigua. Dixarem coure uns 15-20 minuts.

A punt de servir la sopa, posarem la ceba a una cassoleta i a una paella fregirem un ou que hi posarem a sobre.

Servirem al sopa acompanyada de l’ou amb ceba.

Com vos he dit, l’ou l’he fet a l’últim moment perquè a casa mos agrada així.


De totes maneres, la millor manera de menjar-ho és barrejar-ho tot bé. Sobretot si sou “soperos”!

 

I aquí vos dixo les receptes originals del llibre:

 Souppe de moustarde.

Prenez de l’uille en quoy vous avez frit ou poché vos oeufz, et du vin et de l’eaue et boullez tout en une paelle de fer; et puis prenez la crouste du pain et mettez haller sur le grail, puis en faictes morceaulx quarrez et mettez boullir avec; aprés purez vostre boullon et ressuyez vostre souppe et la versez en ung plat; puis mettez en vostre paelle de vostre bouillon ung pou de moustarde bien espesse, et faictes tout boullir.

 Civé d’oeufz.

Pochez en huile, aprés frisiez oingnons en huile par rouelles et mettez boullir avec du vin, du verjus et du vinaigre et faictes boullir tout ensemble; et quant vous drecerez vostre boullon si le dreciez sur vostre grain; et ne soit pas lyant; et puis faictes des Souppes en moustarde, comme devant.




9 comentaris:

  1. Me encanta la mostaza y esta sopa tiene que estar deliciosa y más aún con ese acompañamiento. Lo que estamos aprendiendo...
    Bss.

    ResponElimina
  2. Una sopa sencilla pero que tiene que estar muy rica y calentita. Muy apetecible con el frio. Bs.

    ResponElimina
  3. Teniu molt merit!! M'agrada aquesta sopa, te que ser reconfortant.
    Petons

    ResponElimina
  4. Pues me has hecho entrar ganas de esta sopa y esa cebolla pochadita en vino que no me puede gustar más. El huevo ya, rematando. Gracias por encontrar una receta que se adaptara a tus gustos y familia. Un beso.

    ResponElimina
  5. Sembla molt bona, una altra versió de la sopa de ceba... Amb la mostassa i amb l'ou, la trobo genial. Petons.

    ResponElimina
  6. Em van cridar molt látenció les sopes d'espècies i aquesta em sembla un fantàstic exemple, me la guardo per fer més endevant!
    un petó

    ResponElimina
  7. Es veu molt bona, guardada queda a "pendientes" ptnts.

    ResponElimina
  8. Cristina una sopa sencilla y una combinación reconfortante, también haría lo mismo con el huevo para el final, se ve deliciosa ;)
    besos

    ResponElimina